Information in header:   Link numer one    Sociallinks

Vynas

 

Italija – daugiausiai vyno gaminanti šalis pasaulyje. Geologiniai, hidrografiniai ir klimato faktoriai suteikia galimybę augti vynmedžiams visoje teritorijoje. Dėl pusiasalio geografinės padėties Viduržemio jūros viduryje Italija tapo tarpine grandimi vynmedžiams keliaujant iš Artimųjų Rytų į Europą. Todėl amžių bėgyje išilgai viso pusiasalio nusėdo labai plati vitis vinifera ga ma. Italijoje yra susodinta apie 300 vynuogių veislių, naudojamų vyno gamybai. Kiekviena sritis turi savo vietinę, tiek baltų tiek ir raudonų, vitis vinifera vynuogių rūšį ir labai platų įvairaus stiliaus raudonų ir baltų vynų pasirinkimą.

Skirtingai nei Prancūzijoje, politinis bei administracinis Italijos susiskaldymas iki 1860 m., patogių žemės bei vandens susisiekimo kelių stoka, neleido formuotis konkrečioms vyno teritorijoms, ir kiekviena sritis savarankiškai tenkino savo gyventojų poreikius.

Turint tikslą išsaugoti įvairių vynų unikalumą, įteisinti juos vidaus rinkoje ir užsienyje, Italijoje buvo įvesta unifikuota vyno kilmės kontrolės sistema DOC (denominazione di origine controllata) ir DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita). Patvirtintų kilmės vardų šiuo metu yra daugiau kaip 300. Likę vynai skirstomi į dvi kategorijas: pagal geografinius vardus (IGT) ir bendriniai stalo vynai (kurių etiketėse negalima nurodyti derliaus metų). Daugiausiai doc vynų Italijoje gamina Venetas, Toskana ir Piemontas.

Vietiniai itališki vynmedžiai sudaro šalies vyno gamybos pagrindą. Nepaisant paskutinių metų sėkmės naudojant taip vadinamas „tarptautines“ vynuogių rūšis (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Nero, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon), jos neviršyja 10% visos vyno produkcijos. Vietinių veislių yra labai daug. Kai kurios yra mažai žinomos, jau užmirštos, labai retai auginamos, kurių vynas nėra labai aukštos kokybės. Tačiau yra ir labai garsios, kaip Nebbiolo ar Sangiovese, iš kurių pagaminami vieni geriausių raudonų vynų pasaulyje.

Pagrindines vynuogių veisles verta įsiminti. Tai iš dalies padės jums perskaityti vyno etiketę, nes vynuogių rūšis dažnai sudaro paties vyno vardo dalį (Nebbiolo d‘Alba galima skaityti kaip „Nebbiolo vynuogės iš Albos apylinkių“). Labiausiai auginamos vynuogių rūšys Italijoje yra Sangiovese, Catarratto Bianco, Trebbiano Toscano, Barbera, Nero d‘Avola ir Montepulciano.

Kiekviena Italijos sritis gamina raudoną, baltą, putojantį ir desertinį vyną, nors tik patys svarbiasi vyno regionai (Piemontas, Toskana, Lombardija, Alto-Adidže) gali pasiūlyti kokybišką, visų įvardintų kategorijų, vyną. Italijos teritorijoje auga neįtikėtina raudonų vynuogių įvairovė, tuo tarpu baltomis vynuogėmis ji nėra tokia turtinga. Todėl Italija yra labiau žinoma savo raudonais vynais.

 


 
Valle d‘Aosta                              

Šiame regione yra tik vienas doc klasifikacijos vynas. Kitų vynų etiketės žymi vynuogių rūšį ir kilmės vietovę. Vynmedžiai auga aukštai virš jūros lygio, todėl čia geresnės sąlygos gaminti baltą, ypač Blanc de Morgex et de La Salle (vynmedžiai susodinti 1.2000 m. aukštyje), ir nestiprų raudoną vyną, kaip Chambave rosso, Gamay, Donnas, Petit Rouge, Premetta. Labiausiai naudojamos baltų vynuogių veislės: Blanc de Morgex, Chardonnay, Moscato Bianco, Malvoisie. Raudonos vynuogės: Nebbiolo, Fumin, Gamay, Petit Rouge, Pinot Nero.

 

  Pjemontas                           

 Pjemonte gaminami vieni geriausių raudonų vynų Italijoje. Iš čia kilo dvi itališkos raudonų vynuogių veislės vėliau paplitusios visoje Italijoje ir užsienyje: Barbera ir Nebbiolo. Langhe, Astigiano ir Monferrato yra trys kalvoti rajonai, kartu sudarantys Pjemonto vyndarystės pagrindą. Langhe augina daug vynuogių rūšių (Grignolino, Freisa, Dolcetto, Barbera, Nebbiolo), tuo tarpu Monferrate dominuoja Barbera, o Asti provincijoje – Moscato bianco (iš kurio gaminamas to paties vardo vynas Moscato d‘Asti).

Iš Nebbiolo vynuogių gaminami garsieji Barolo ir Barbaresco, visame pasaulyje žinomi vynai. Nebbiolo sudaro pagrindą dar keliems Pjemonto raudoniesiems: Gattinara ir Ghemme, gaminamiems Novaros apylinkių kalvose. Šie vynai ne tokie gilūs ir intensyvūs, bet tokie pat stiprūs ir aristokratiški.

Raudonos vynuogės Grignolino, Freisa ir Dolcetto naudojamos platesnio vartojimo vynui gaminti. Barbera ilgą laiką nebuvo vertinama dėl prastos kokybės. Naujos vyndarystės technologijos pakėlė šių vynuogių vyno kokybę (Barbera d‘Alba ir Barbera d‘Asti).

Vietinės baltų vynuogių veislės Pjemontas neturi, todėl ir baltieji vynai, gaminami iš Favorita, Erbaluce, Arneis ir Cortese, nesugeba pasiekti ilgesnio amžiaus ir didžiųjų statuso.

Tačiau putojančio vyno gamyba yra įspūdinga. Moscato d‘Asti ir Asti Spumante kartu paėmus sudaro trečdalį visų putojančių vynų gamybos Italijoje. Abu gaminami iš Moscato vynuogių, nepilnai fermentuoti, mažo alkoholinio stiprumo ir labai aromatingi.

 

  Lombardija                             

 Nepaisant šiam regionui būdingų plačių lygumų, Lombardijoje yra daug vyndarystės įmonių, pasiskirsčiusių po visą sritį. Pats seniausias ir žinomiausias rajonas yra Valtellina. Stačiuose slėniuose nuo senų laikų auga Nebbiolo klonas, vietinių vadinamas Chiavennasca, sudarantis pagrindą stipriems, taninu turtingiems, aštriems vynams, kai kada primenantiems pjemontietiškus. Grumello, Sassella, Valgella ir Inferno valtelinietiški vynai paėmę šlaitų vardus prie Chiuro ir Sondrio miestų vynmedžiai auga ant stačių šlaitu, terasomis iki 800 m virš jūros lygio. Sforzato (arba Sfursat) yra ilgaamžis, sudėtingas vynas, gaminamas iš padžiovintų vynuogių, kurios paliekamos džiūti ant grotelių iki gruodžio ar net sausio mėnesio.

Į pietus nuo Lago d‘Iseo, Brešios provincijoje, driekiasi Franciacorta kalvos, kur atsiranda vienintelis Lombardijos docg Franciacorta, prestižinis putojantis vynas fermentuojamas butelyje, gaminamas klasikinėse versijose, iš Chardonnay vynuogių, pridedant šiek tiek Pinot Bianco ir Pinot Nero. Šis vynas yra tarp pačių geriausių spumanti Italijoje. Šioje teritorijoje, be greito vartojimo Terre di Franciacorta Bianco ir Rosso, gaminami ir vieni geriausių šalyje Chardonnay. Važiuojant link Bergamo, Valcalepio teritorijoje, daugelis vynadarių augina Bordo kilmės vynuoges.

Oltrepò Pavese yra trečioji denominacija po Chianti ir Asti pagal pagaminamą kiekį. Apie 15 įvairių vynų prisideda prie šio kiekio, sudarančio apie du trečdalius visos Lombardijos vyno produkcijos.

 

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti