Information in header:   Link numer one    Sociallinks

Gastronomija

 


 Atimti makaronus – reikštų Italijos pabaigą. Tai ne vien maistas, tai tiesiog gyvenimo būdas ir džiaugsmas. Italai net apie futbolą taip ilgai ir su užsidegimu nešnekės, kaip apie skaniai kažkieno kažkur pagamintus spaghetti alla carbonara.

Kai mes sakome „makaronai“, turime omenyje visumą, bet kokios formos lakštinius, vermišelius ir t.t., o Italijoje maccheroni reiškia tik vieną iš daugybės šio produkto formų. Amerikoje taip būdavo pašiepiami imigrantai italai, juos kartais taip pravardžiuoja ir kitos tautos, kas italams žinoma nėra malonu. Todėl žodį „makaronai“ reikėtų vartoti dėmesingai. Jei kalbama apie virtuvę, tada viskas normalu. Italų kalbos žodis, apimantis visus makaronus bendrine prasme, yra pasta. Ar tai bus sausos ar šviežios tešlos, bet kokios formos ar pagaminimo būdo, jie vadinami šiuo žodžiu.
Pasta simbolizuoja ne tik italų virtuvę, bet ir pačią šalį. Su juo konkuruoja ko gero tik pizza, moda ir Ferrari.
Šiandien makaronai, arba pasta, yra vienas populiariausių maisto produktų pasaulyje. Įvairiausių formų ir skonio, nepaprastai paslankus įvairovėms, gali būti patiekiamas įvairiais būdais. Paprasti ar sudėtingi greitai paruošiami, gali būti valgomi kasdien ir švenčių progomis. Šis paprastas maistas turi tokią įvairovę, kad net ir prisiekę mėgėjai ne visus sugeba atsiminti. Tai ištisas makaronų formų ir su jomis derinamų padažų pasaulis.
Žinomiausius makaronų patiekalus pažįstame, valgome ir net patys juos pasigaminame. Dažniausiai naudojame tris keturias formas ir ne visada teikiame reikšmės kuri labiau tinka kokiam padažui. Tai nėra griežtai laikomasi ir Italijoje, nors kai kurios taisyklės egzistuoja. Viena esminė – kuo skystesnis padažas tuo plonesni makaronai, ir atvirkščiai. Kitaip tariant: su skystu padažu tinka įvairios „virvės“, o su tirštu reikia naudoti „vamzdžius“ ir „spyruokles“. Pasta gali būti: lunga (ilgi makaronai), corta (trumpi), asciuta (sausos tešlos), fresca (šviežios tešlos).
Kiekviename Italijos restorane pasta yra surašoma skyriuje primi (pirmieji patiekalai). Be makaronų čia dar bus ryžiai, virtiniai, sriubos. Mėsa, žuvis jau priklauso skyriui secondi.
Patiekalai dažniausiai neverčiami (nebent skliausteliuose bus angliškas paaiškinimas). Todėl pravartu žinoti bent jau pagrindines makaronų formas ir kai kuriuos produktus, kurie naudojami padažuose. Galėsite bent jau nujausti kas tai gali būti. Dažniausiai, pirmasis žodis reiškia formą, o antrasis – padažo pagrindinį ingredientą, arba vietovę, kurioje šis patiekalas yra tradicinis. Spaghetti alle vongole (su midijomis), alla bolognese (kaip Bolonijoje, bolonietiškai). Tų alla yra šimtai ir jų visų neįmanoma išmokti. Reikia ragauti! Paragavę patiekalą, ypač jei patiko, įsiminkite jo pavadinimą, ir jūsų žinios turtės kiekvieną dieną.


Pasta skirstoma į ilgą, trumpą ir plokščią, tačiau gaminamos ir specialios formos įdarui kimšti. Formų įvairovė – įspūdinga. Kiekvienas regionas dar turi savo makaronų formas ir jų pavadinimus. Kai kurios yra neįprastos, dekoratyvinės.

 

Kai kurių makaronų pavyzdžiai

 

Bavette
Šie siauri ir plokšti makaronai yra žinomi visoje Italijoje,
bet labiausiai paplitę pietuose.
Gali būti su kiaušiniu arba be jo.
 
 
 Bucatini
Panašūs į spagečius, bet truputį storesni, primena šiaudelį (buco reiškia „skylė“). Dažniausiai gaminami su mėsos-pomidorų padažu (romėnų patiekalas bucatini all‘Amatriciana) arba su šviežiomis sardinėmis Sicilijoje.
 
 
 
Capelli a‘angelo
 Šių ypatingai plonų makaronų pavadinimas reiškia „angelų plaukai“.
 Jie naudojami sultiniuose, sriubose, patinka vaikams.
 
 
Casarecce
Šiek tiek panašūs į strozzapreti ir gemelli.
 
 
 
 
Chitarra
Šios rūšies makaronai yra supjaustomi ant specialaus medinio rėmo su vielutėmis, kurios primena stygas.
Gali būti naudojami vietoj spagečių.
 
 
 
 Chiferrini
Truputį primena maccheroni.
Tinka su įvairiais padažais, taip pat naudojami sriuboms.
 
 
 
 
Conchiglie
Conchilia reiškia „kriauklė“. Dažniausiai šie makaronai turi griovelius, tuomet jie vadinami conchiglie rigate. Savo formos dėka tinka su bet kokiais padažais, dažnai naudojami salotose. Gali būti įvairių dydžių ir net spalvų.
 
 
Eliche
Pavadinimas kilęs iš itališko žodžio elica reiškiančio „sraigtą“ ar „propelerį“.
Trumpi spiraliniai makaronai, labai dažnai painiojami su fusili. Tačiau matant juos greta, skirtumas akivaizdus. Bent jau taip sako italai. Galima rasti įvairių spalvų ir skonių. Labiausiai tinka su įvairiais pamidorų padažais.
 
 
Farfalle
Žodis reiškia „drugelis“. Makaronai primena ir yra dažnai vadinami kaspinėliais. Galima rasti įvairių spalvų ir skonių. Tinka su visais padažais, bet dažniausiai patiekiami su pomidorų ar baltais padažais.
 
 
 
Fettuccine
Tie patys tagliatelle makaronai, tačiau Romoje vadinami fettuccine. Tai Lazio regiono makaronai.
Dažnai gaminami su baltu padažu - fettuccine all‘Alfredo.
 

 Fusilli

 Spiraliniai gan ploni makaronai. Primena eliche makaronus, su kuriais dažnai yra painiojami. Fusilli gaminami be kiaušio ir tinka su visais padažais, naudojami salotose.

 

 Garganelli

Emilijos-Romanijos regiono makaronai, gaminami su kiaušiniu. Juos gaminant naudojamas specialus įrankis il pettine, primenantis dideles šukas, kuris ir suteikia šiems makaronams ypatingą formą. Emilijoje-Romanijoje jie dažniausiai gaminami su mėsos padažais, bet taip pat puikiai tinka ir su baltais padažais.

  
Gemelli
Panašūs į strozzapreti ir casarecce.
 
 
 
 
 
Gnocchi sardi
Sardinijos makaronai, pavadinti taip pat kaip bulvių virtinukai gnocchi.
Dažniausiai naudojami gaminant sriubas.
 
 
Lasagne
Plokščios, plačios tešlos juostos, lygiais arba banguotais kraštais, gaminamos su kiaušiniu arba be jo, su įvairiais priedais arba be jų. Gali būti keturkampės, stačiakampės ar juostų formos.
 
 
Lasagnette
Šie plokšti makaronai primena tagliatelle, bet yra truputį platesnis, o jų kraštai banguoti.
 
 
 
 
Linguine
Tai ploni plokšti makaronai. Pavadinimas reiškia „maži liežuvėliai“. Puikiai tinka su visais aliejaus pagrindu pagamintais padažais, žuvimi ir kriauklėmis, pietų Italijoje naudojami su įvairiais pomidorų padažais.
 
 
Lumache
Sraigė įkvėpė šių makaronų formą ir pavadinimą, nors skirtingai nuo conchiglie jų forma labiau primena sulenktą vamzdelį.
 
 
Maccheroni
Pietų Italijoje maccheroni dažniausiai reiškia ilgus makaronus, tačiau šiaurės Italijoje taip vadinamas trumpi makaronai. Anksčiau tai buvo populiariausi trumpi makaronai už Italijos ribų, tačiu dabar juos nukonkuravo kitos rūšys. Gaminami su kiaušiniu ir be jo, puikiai tinka su įvairiais padažais.
 
Malloreddus
Sardinijos makaronai, kitaip dar vadinami gnocchi sardi.
 
 
 
 
 
Nastroni
Toskanos regiono makaronai, dažniausiai parduodamis susukti į „lizdelius“. Savo išvaizda panašūs į papardelle.
 
 
 
Orecchiette
Mažos ausytės iš Pulijos regiono, gaminami su tradiciniais regiono padažais, ypatingai su brokoliais.
 
 
 
 
Pappardelle
Taip Toskanos regione vadinami platūs, makaronai, gaminami su kiaušiniu. Tradiciškai jie turi banguotus kraštus, bet gaminami ir lygiais kraštais. Šie makaronai labai populiarūs ir Bolonijoje. Jie tinka su mėsos ir žvėrienos padažais.
 
 
Penne
Žodis penne reiškia plunksną aba rašomąją plunksną. Panašūs į maccheroni, tačiau nupjauti įstrižai. Jų galai primena plunksnos smaigalį. Tinka praktiškai su visai padažais, ypatingai tirštais. Galima rasti įvairių spalvų, ilgių, su kiaušiniu ir be jo.
 
 
Pipe
Šie makaronai turi griovelius kaip conchilie ir panašią formą kaip lumache. Tačiau galima rasti ir pipe makaronų be griovelių.
 
 
 
Pizzocheri
Lombardijos regiono makaronai gaminti iš grikių miltų. Gali būti susukti į „lizdelius“ ir tuomet primena fettuccine, tačiau yra trumpesni, arba gali būti supjaustyti trumpomis plokščiomis juostelėmis.
 
 
Rigatoni
Tai stambūs maccheroni šeimos makaronai.
 
 
 
 
 
Rotelle
Kartais dar vadinami route arba trulli. Tai nėra tipiška itališkų makaronų forma, bet tokie makaronai patinka vaikams.
 
 
 
 
Spaghetti
Visi žino spagečius. Žodis spaghetti - „virvutės“ yra mažybinė žodžio spago „virvė“ forma. Priklausomai nuo storumo ar plonumo galite rasti spaghettini (plonesni), spaghettoni (storesni).
Spagečiai kilo iš Neapolio, o dabar naudojami visuose Italijos regionuose. Tinka su įvairiasi padažais.
 
Strozzapreti
Jų kilmės vieta – Modena. Pažodžiui reiškia „kunigo smaugikai“. Pasakoma, kad vienas kunigas labai mėgo valgyti šiuos makaronus, o vieną kartą vos ne mirtinai užspringo juos bevalgydamas. Savo forma primena casarecce ir gemelli.
 
 
 
Tagliatelle
Pavadinimas kilo iš itališko žodžio tagliare - „pjauti“. Tai gan platūs plokšti makaronai, kilę iš Bolonijos. Gaminami su kiaušiniu ir be. Parduodami susukti į „lizdelius“. Tinka praktiškai su visais padažais, tačiau manoma, kad nedera patiekti tagliatelle su žuvies padažu. Klasikinis variantas su mėsos padažu - tagliatelle alla Bolonese. Romoje juos vadina fettuccine.
 
 
Trennete
Taip Ligurijos regione vadinami makaronai su kiaušiniu, kurie savo išvaizda primena bavette arba linguine makaronus. Genujietiški makaronai Trenette alla Genovese gamina su pesto padažu, bulvėmis ir pupelėmis.
 
 
 
Trofie
Tai tradiciniai Ligurijos uosto Genujos makaronai. Dažniausiai patiekiami su pesto padažu.
 
 
 
 
Vermicelli
Pavadinimas reiškia mažus kirminėlius. Tai labai ploni spagečiai. Neapolietiškas spagečių pavadinimas ir buvo vermišeliai, o pietų Italijoje spagečiai taip ir vadinami. Gali būti su kiaušiniu ir be, dažniausiai gaminami su itin lengvais padažais.
 
 
 

Kai kurių virtinių pavyzdžiai

 

Pansotti
Tai virtiniai iš Ligurijos regiono, pavadinimas reiškia „platus, išsipūtęs“. Dažniausiai būna įdaryti su špinatais, virtų kiaušinių ir tarkuoto Pecorino sūrio mišiniu, su riešutų padažu. Gali būti banguotais arba lygiais kraštais.
 
 
 
Ravioli
Dažniausiai keturkampiai, nors galima rasti pačių įvairiausių dydžių ir formų, su pačiais įvairiausiais įdarais: daržovės, žuvis, jūros gėrybės, grybai, mėsa. Patys mažiausi vadinami raviolini, apvalūs gali būti vadinami medaglioni, ovalūs - rotondi ir t.t.
 
 
Tortellini
Tai itin populiarūs virtiniai, kuriuos galima rasti visoje Italijoje, tačiau iš tiesų yra kilę iš Bolonijos, kurioje jie tradiciškai gaminami su maltos mėsos arba kumpio įdaru. Kalėdų metu čia įprasta valdyti torlelini in Brodo. Šie virtiniai gaminami su pačiais įvairiausiais įdarais, gali būti įvairių spalvų ir skonių.
 
 
Caramelle
Tai nėra tradicinė itališkų virtinių forma, nors dabar gana populiari. Dažniausiai įdaryti ricotta sūriu, gali būti špinatų arba pomidorų skonio.
 
 
Sacchetti
Tai įvairių spalvų ir skonių „maišeliai“, dažniausiai įdaryti sūriu arba mėsa. Tai dar vieni naujos formos virtiniai. Patys mažiausi vadinami sacchettini.
 
 
Cappelli
Įvairių dydžių ir įdarų skrybėlaitės. Capello reiškia „skrybėlė“.
 


 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti